Audit de boardroom!

26 april 2019
Enige tijd geleden blogte ik over mijn vrees dat Internal Audit de snelheid van de ontwikkelingen in de omgeving van organisaties niet meer kan bijhouden. Ik heb het dan vooral over technologische ontwikkelingen maar ook geopolitieke en wetgevende. Mijn angst zat/zit er vooral in dat het vakgebied onvoldoende bezig is met de noodzakelijke innovatie om als Internal Audit blijvend waarde toe te voegen aan organisaties.

Dat Internal Audit niet de enige is die worstelt met alle ontwikkelingen zal geen verrassing zijn. In het Financieel Dagblad (dd. 3 april 2019) las ik dat dit ook geldt voor de huidige generatie topbestuurders. Volgens een onderzoek van het internationale adviesbureau Korn Ferry schort het aan het vermogen om snel te handelen en de medewerkers daarbij te enthousiasmeren. Althans, volgens beleggers en analisten van de grote partijen. Volgens deze beleggers en analisten heeft slechts een derde het vermogen om zich door met name technologische ontwikkelingen te slaan. 83% van de beleggers vindt een exceptionele CEO van cruciaal belang voor het succes van een organisatie.

Wellicht ligt hier dan ook een punt waar de internal auditor waarde kan toevoegen: door te beoordelen of de boardroom klaar is om de organisatie te leiden door de technologische ontwikkelingen die de organisatie bedreigen, of juist kansen bieden. Een interessant vraagstuk. Ik ben overigens benieuwd of de boardroom open staat voor dergelijke audits. Hier vind je in ieder geval interessante aanknopingspunten voor het referentiekader van het onderzoek. Succes!

Drs. Marc van Heese RO RE CIA

Partner ARC People