Tijd voor iets luchtigs: Auditor Jokes!

7 april 2021

Auditor jokes

Normaal gesproken schrijf ik vooral inhoudelijke stukken over audit, risk en compliance. Maar nu we al ruim een jaar voornamelijk thuiswerken en daardoor zelfs de flauwste grappen van die ene collega missen, vond ik het tijd voor een minder zwaar onderwerp. 

Auditor jokes

Als je in Google de zoekwoorden ‘auditor’ en ’t-shirt’ intypt, vind je al snel een t-shirt met de tekst aan de voorkant: “Did you hear the joke about the interesting auditor?” En aan de achterkant: “Me neither.” Maar kennelijk is het auditvak het tóch waard om er meerdere boekjes met Auditor Jokes over uit te geven. Ik vond twee van die boekjes op het internet. Voor ik het wist, drukte ik op de bestel-knop en binnen enkele dagen lagen ze op de deurmat. Na het openmaken van de verpakking, deden het zien van de ondertitels als ‘The Ultimate Collection of…’ en ‘The best ever…’ me bij voorbaat al watertanden. Dus stortte ik me diezelfde avond al op deze luchtige ‘literatuur’. Verwachtingsvol. Maar dat bleek iets anders uit te pakken.

Vooral financial audit

De grappen in de boekjes bleken niet over een breed en strategisch denkend auditor te gaan, maar vooral over eentje die zich beperkt op finance richt. En dan op een wel heel ouderwets type auditor. Zo eentje die vooral erg eenzaam is zonder zijn rekenmachine, niet onder de mensen komt en wereldvreemd is. 

“You might well be an auditor if you have no idea that GAP is also a clothing brand.”

Ook wordt die auditor bestempeld als iemand die graag op andermans rekening drinkt en licht autistische karaktereigenschappen heeft. Over de link naar autisme gesproken: ik kan me nog herinneren dat ik in de allereerste Word-versie (oei, nu voel ik me wel heel oud) van Word de suggestie ‘autist’ kreeg, bij het intypen van het woord ‘auditor’.

“How can you drive an auditor crazy? Stand in front of him and fold up a road map in the wrong way.”

Wordt de auditor zó gehaat?

Toch las ik verder, benieuwd naar wat de boekjes nog meer te bieden hebben. Rauw en grof, dat werd het vooral. Een verdrinkende auditor zou namelijk niet moeten worden gered, maar een rots toegeworpen moeten krijgen. De meeste grappen zijn doordrenkt van een diepe afkeer tot de auditor. Auditors leggen op alle slakken zout, hebben geen humor en kijken precies naar datgene wat je niet belangrijk vindt. Roept een auditor dan echt zoveel haat op bij zijn publiek?

“Why do people take an instant dislike to auditors?…To save time later.”

“I wanted to give my auditor something nice, so I bought him a new chair. He won’t let me plug it in though.”

Alle stevige statements doen me in ieder geval extra realiseren dat ik graag vasthoud aan mijn audit eigen attitude. Een attitude waarbij ik steeds probeer te vertrekken vanuit de managementkundige benadering, waarbij ik het positieve ook wil waarderen en zo goed mogelijk wil luisteren. Dit soort boekjes en statements houden je op zijn minst bij de les. 

Een frisse wind door auditland

Natuurlijk weten we dat er allang niet meer één type auditor is. Met de enorme variatie in auditobjecten en -vragen is er vanzelfsprekend (en gelukkig maar) een steeds diversere groep auditors actief. Kijk alleen al naar de kenmerken van alle trainees die de afgelopen jaren het ARC Talent Program verlieten en de auditmarkt bestormden: creatief, innovatief, communicatief en met lef. Er is al heel lang een hele andere wind in auditland aan het waaien. Vlak voor Corona intrad, organiseerden we bij ARC People nog een zeer interessante kennissessie, waarbij de deelnemers van tevoren zichzelf scoorden op de Management Drives. Alle 25 aanwezige eindverantwoordelijken voor een auditfunctie bleken zeer verschillend te scoren. Lang niet alleen blauwe profielen, met een voorkeur voor zekerheid en duidelijkheid.

Graag had ik je gezegd dat het de moeite waard is om de twee Auditor Jokes boekjes te komen doornemen bij ons op kantoor, maar dat is helaas niet zo. De door mij aangehaalde grappen in dit artikel zijn namelijk van het hoogst behaalde niveau in de boekjes. Oké dan, nog drie ‘uitsmijters’, om dat aan te tonen. 

“If an auditor’s wife is finding it hard to sleep, what does she say? … Honey, could you explain your work to me?.”

“Never meet your auditees on Wednesdays, as it can spoil two of their weekends.”

“The audit team is having dinner together, in a restaurant. The waiter comes over to the table and asks them: Is anything allright?”

Uiteraard ben je nog steeds van harte welkom op ons mooie kantoor in Hilversum, maar dan wellicht voor een goed gesprek over vaktechnische ontwikkelingen, de markt en/of de mogelijkheden daarin? Of heb je misschien tóch een goede, eigen mop? Aarzel niet!

Sander van Oosten
Partner ARC People

Wil je op de hoogte blijven van ander nieuws op het gebied van audit, risk en compliance? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Contact
Sander van Oosten
Partner
06-18804323