Onze Audit Trainee aan het woord

1 januari 1970
Sinds september ben ik, via ARC People, werkzaam als trainee auditor bij de Gemeente Rotterdam – Stadsontwikkeling.
In het kader van mijn afstuderen heb ik bij een organisatie meegewerkt aan een audit. Bij deze audit toetsten we of de organisatie voldeed aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Tijdens en na het afstudeertraject is mijn interesse op het gebied van auditing alleen maar gegroeid. Het bestaan van verschillende vormen van auditing wekte mijn nieuwsgierigheid op, daarom wil ik mij verder in het vakgebied verdiepen en ontwikkelen.

Kort na mijn afstuderen ben ik door een recruiter van ARC People benaderd met de vraag of ik interesse had in een traineeship dat ARC People aanbiedt aan pas afgestudeerden. Na de telefonische afspraak werd ik uitgenodigd om met een van de partners van ARC People te praten, Sander van Oosten. Ik ervaarde het gesprek met Sander als heel aangenaam.

Al snel werd ik na het gesprek uitgenodigd voor een gesprek met een auditmanager van de Gemeente Rotterdam. Ook dat gesprek verliep heel goed. Ik voelde me tijdens het gesprek met de auditmanager erg comfortabel en merkte dat de auditmanager bereid was om mij goed te begeleiden tijdens de traineeship. Het proces van het eerste gesprek totdat ik te horen kreeg dat ik de traineeship mocht volgen verliep vlot.

Voorafgaand aan de start bij de Gemeente Rotterdam kreeg ik van ARC People een Internal Audit training aangeboden. De training duurde 10 dagen waarin verschillende interessante en leerzame onderwerpen zoals de auditfunctie en de context, de opzet en uitvoering van een internal audit en de ‘soft’ controls aan bod kwamen. De training werd gegeven door docenten die veel ervaring hebben op het gebied van auditing en risicomanagement. Daarnaast wordt door AuditPeople maandelijks een terugkomdag georganiseerd. Belangrijk hierbij is intervisie waarbij de trainees de kans krijgen om de kennis en ervaring die zij binnen de organisatie hebben opgedaan met elkaar te delen.

Inmiddels werk ik bijna drie maanden bij de Gemeente Rotterdam, ik heb het erg naar mijn zin en ik leer ontzettend veel. Ik werd bij aanvang direct betrokken bij alle aspecten van een audit. Ik audit voornamelijk de fysieke projecten van de Gemeente Rotterdam bij het cluster Stadsontwikkeling. Wat ik mooi aan auditing vind is dat er bij een audit zoveel meer bij komt kijken dan wat je in eerste instantie verwacht.

Ik heb in een zeer korte tijd impact kunnen maken door medewerkers tijdens een audit te stimuleren om na te denken over hun eigen werk en het motiveren om hun eigen werkprocessen te verbeteren. Het is leuk om te zien dat het stellen van vragen mensen al aan het denken zet. Dus het uitvoeren van een audit leidt in veel gevallen al tot verbetering.

Doordat er maandelijks een intervisie door ARC People wordt georganiseerd en ik goed door de auditmanager wordt begeleid krijg ik de ruimte om mezelf goed te kunnen ontwikkelen op zowel loopbaan als persoonlijke ontwikkeling.

Raviena Kapitao, Audit Trainee