Innovatie van Internal Audit: 2 jaar verder. Waar staan we nu?

22 maart 2021

Inmiddels al ruim 2 jaar geleden schreef ik een blog over innovatie van Internal Audit, of liever het gebrek daaraan. Korte samenvatting: de wereld verandert in een heel hoog tempo. Buiten de geopolitieke ontwikkelingen zijn de veranderingen vooral ingegeven door technische ontwikkelingen, zoals quantum computing, flash channel techniek etc. Dat deze ontwikkelingen bepalend zijn voor bedrijfsmodellen en daarmee ook voor Internal Audit, is evident. Maar wat is nu het juiste antwoord van Internal Audit op al deze ontwikkelingen? Hoe kan het vakgebied hier in meegaan en relevant blijven? Wat doet onze beroepsgroep daaraan en welke rol speelt de beroepsvereniging IIA?

Nog meer vragen

In mijn zoektocht naar antwoorden vond ik destijds voor mijzelf vooral nog meer vragen. Is data-analyse nog vernieuwend, of is er straks een Artificial Intelligence tool waar je je data invoert, de tool vervolgens zelf externe databases betrekt (het weer, verkeer etc.) en met conclusies komt die we als auditor niet hadden kunnen bedenken? Waarom is er eigenlijk nog een separate RE- en RO-opleiding (weliswaar met een gedeeld eerste jaar)? De disruptieve bedrijven zoals TESLA, Google en Spotify hebben een Internal Audit functie, maar kijkend naar wat openstaande audit vacatures bij deze bedrijven, zie je vooral de term SOx: hebben we straks alleen nog maar bestaansrecht vanwege wetgeving? Gezien de urgentie (die er wat mij betreft was), pleitte ik destijds voor een ‘deltawerkenplan’ binnen het IIA, dat het vakgebied futureproof moest gaan houden. 

En waar staan we nu?

Allereerst de ontwikkelingen. 2 jaar verder kunnen we zeker stellen dat de wereld sterk is veranderd, de impact van Corona is een evidente. De technologische ontwikkelingen lijken (mede door Corona) een versnelling te ondergaan: online vergaderen, meer online bestellen en betalen. Bedrijven die eerst succesvol waren, hebben het moeilijk en challengers zoals Picknick groeien nu tegen de klippen op. Kijkend naar vragen van onze klanten, worden de IT-auditor en IT-riskmanager binnen 2 jaar meer gevraagd dan de ‘reguliere’ auditor en riskmanager; dit geldt zowel voor vaste functies als interim posities. Ook de toezichthouders hebben duidelijk hun focus verlegd naar IT.

Een platform voor innovatie

Dan de reactie op mijn oproep: deze was gelukkig niet aan dovemans oren gericht. Het IIA reageerde positief en heeft vervolgens een innovatie commissie in het leven geroepen, met een aantal enthousiaste vrijwilligers, waaronder ikzelf. De belangrijkste ontwikkelingen zijn in kaart gebracht, inclusief de gevolgen daarvan voor het audit vakgebied. Deze zijn gecategoriseerd naar de indeling van het IIA ambition model. Dit alles is samengevat in het innovatieplatform. Per onderwerp zijn er moderators en experts die zoveel mogelijk kennis over de onderwerpen verzamelen en beschikbaar stellen (PS voor enkele onderwerpen zoekt het IIA nog experts). Ook is er ruimte voor discussie. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld RPA, agile auditing, talent shortage, artificial intelligence & robotics en zo verder.  Dit alles om de auditprofessionals zoveel mogelijk te ondersteunen in het innoveren van hun afdeling.

Goed nieuws voor de innovatie van Internal Audit

Betekent dit dat het vakgebied er nu is en mee kan gaan in de vaart der volkeren? Wat mij betreft nog niet. Er zijn nog veel audit afdelingen in Nederland die weinig voortgang boeken op de in het innovatieplatform genoemde onderwerpen. Niet alle ontwikkelingen zijn uiteraard (even) relevant voor elke internal audit afdeling, maar het begrijpen, toetsen en zelf toepassen van de relevante technologische ontwikkelingen is een absolute noodzaak om van waarde te kunnen blijven voor je organisatie. Gelukkig zie ik ook meer en meer lichtpuntjes: afdelingen die wel veel effort in innovatie steken. Kijk maar eens in het laatste AuditMagazine, waarin een aantal innovaties aan bod komt. Ook zijn er steeds meer auditafdelingen die naast assurance (vaak terugkijkend) meer insights geven en vooruitkijken, betrokken worden bij strategische besluiten en flexibele auditkalenders hebben met meer en meer ‘exotische’ onderwerpen daarop. Kortom: het vakgebied komt meer en meer in beweging en dat is goed nieuws.

Werk jij binnen een innovatieve auditafdeling?

Het werk in de commissie heeft mijzelf ook aan het denken gezet en er mij toe aangezet om een aantal handreikingen te gaan schrijven over innovatie binnen Internal Audit. Het doel is om voor een aantal belangrijke ontwikkelingen te kijken hoe auditafdelingen deze succesvol hebben geïmplementeerd. Om andere auditafdelingen te inspireren en handvatten aan te reiken aan auditfuncties die met het betreffende onderwerp willen starten. Daarom doe ik gelijk een oproep: werk jij nu binnen een innovatieve auditafdeling en wil je graag vertellen hoe jullie afdeling een specifieke innovatie handen en voeten hebben gegeven, dan kom ik graag met jou in contact.

Mocht voor sommige genoemde innovaties gelden dat je geen idee hebt wat je er als auditor mee zou moeten, dan geef ik hierbij een eerste tip: kijk eens op het IIA innovatieplatform en vraag jezelf af: ‘Zeggen de onderwerpen mij wat, zijn ze relevant voor mijn afdeling of organisatie… en zo ja: ben ik er al mee bezig?’ Veel succes!

Marc van Heese
Partner ARC People

Contact
Marc van Heese RO RE CIA
Partner
06-52073162