Co-sourcing: samen bouwen aan IIA Standards compliance

8 maart 2021

Internal audit functies, groot of klein, willen aantoonbare kwaliteit leveren. Dé kwaliteit-lakmoesproef voor internal audit is de 5-jaarlijkse (vanuit het IIA verplichte) externe kwaliteitstoets tegen de IIA Standards. Waar het voor grote audit functies vaak al een flinke uitdaging is om te voldoen aan de kwaliteitsvereisten, is het dat voor kleinere internal audit functies zeker. Maar al te vaak komt het voor dat internal audit functies hoopvol de kwaliteitstoets ingaan, helaas soms met een negatief eindresultaat tot gevolg. 

“Waar het voor grote audit functies vaak al een flinke uitdaging is om te voldoen aan de kwaliteitsvereisten, is het dat voor kleinere internal audit functies zeker.”

Om dit te voorkomen, kiezen veel kleinere internal audit functies ervoor om de noodzakelijke kwaliteitsreviews te laten uitvoeren door een externe partij als co-sourcing partner. ARC People neemt dan de operationele review van bijvoorbeeld het (concept)audit plan, het dossier en het rapport op zich. Hiermee wordt kwaliteit geborgd tot in de operationele/dagelijkse processen van de internal audit functie. Ervaring leert dat dit essentieel is om gedurende het jaar compliant te werken aan de IIA Standards. ARC People is uiteraard geaccrediteerd door het IIA om kwaliteitstoetsingen uit te voeren, om zo de nodige kennis op het vlak van de IIA Standards in te kunnen brengen. 

Verder spreekt het voor zich dat de reviews uitgevoerd worden door ervaren, door de wol geverfde professionals, desgewenst op CAE level. Als laatste zorgen we dat de reviews op een geformaliseerde en gestandaardiseerde wijze plaatsvinden op vaste punten in het audit-proces én bijvoorbeeld tijdens het opstellen van het audit universe, audit jaarplan en het uitvoeren van de jaarlijkse QAIP (Quality Assessment & Improvement Program). 

IIA Standards compliance vereist maatwerk

Voldoen aan de IIA Standaarden betekent overigens niet dat iedere internal audit functie op dezelfde manier moet worden ingericht. De diversiteit aan organisaties is enorm, net als de wijze waarop internal audit functies zijn ingericht. Het voldoen aan de IIA vereisten betekent dus dat ook hier maatwerk is vereist en de nodige ervaring en inzicht op welke manier de naleving het meest efficiënt kan worden gerealiseerd. Al met al flink wat kwaliteitsvereisten, waar nieuwe en bestaande audit functies een behoorlijke klus aan hebben. Jezelf laten bijstaan door een professionele partij is eerder vanzelfsprekend dan optioneel.

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact met mij op via carlo@arcpeople.nl of 06 400 50 555. Ik vertel je er graag meer over.

Contact
Carlo Bavius RO RE CIA CRISC CRMA
Associate Partner
06-40050555