Verslag Event Software License Risk Assessment: ”Even aan onze CIO vragen hoe wij dit hebben georganiseerd”

2 april 2020
De afgelopen maanden is er in de media veel aandacht besteed aan de werkwijze van de grote Software leveranciers zoals Oracle, IBM, Microsoft, et cetera. Software die in nagenoeg elk bedrijf aanwezig is. Deze grote software-leveranciers nemen bedrijven in een wurggreep, door zogenaamde Software Audits (ook wel License Reviews genoemd) uit te voeren. Torenhoge claims zijn vaak de uitkomst van deze Software Audits. En is er eenmaal een claim, dan kost het veel tijd, menskracht en geld om deze claims te verlagen of van tafel te krijgen.

In ons klantevent op 13 februari 2020 hebben wij onze relaties laten kennismaken met de werkwijze van deze grote software leveranciers. In deze sessie gaven enkele specialisten hun visie op hoe je je als organisatie kunt wapenen tegen deze software audits van vendors. Ook behandelden zij een aantal geanonimiseerde cases.

Hieronder enkele lessen wat je kunt doen na een aankondiging van een software audit:

  • ‘Koop’ tijd. Zorg dat tussen de aankondiging en de start zoveel mogelijk tijd zit;
  • Organiseer een projectteam;
  • Zorg voor een single point of contact;
  • Haal specifieke expertise in huis (voor elke vendor);
  • Stel vast of de (mate van) non-compliance terecht / onderbouwd is vastgesteld.

Beter is het uiteraard om vooraf goede afspraken te maken over software audits bij de onderhandelingen en te zorgen voor goed IT asset management. Andere tip: voer tussentijds een software license risk assessment uit. Daarbij stel je vast of er sprake is van non-compliance en of je daar iets aan kunt en wilt veranderen. Want er is uiteraard niks mis met het betalen waarvoor je gebruikt, maar vaak betaal je ook voor zaken die je niet (bewust) gebruikt.

De genodigden kregen zo een goed beeld van de software audits, de bijbehorende grote financiele risico’s, en hoe je preventief en reactief maatregelen kunt treffen. Veelgehoorde quote: “Ik loop morgen even bij onze CIO binnen om te kijken hoe wij dit hebben georganiseerd.” Gezien het grote enthousiasme voor het event volgt later dit jaar een herhaling. Interesse? Laat het me weten.

ARC People ondersteunt bedrijven onder meer met specifieke expertise om software license risico’s te voorkomen of samen met organisaties te reageren op een software license audit door een vendor. Ook kunnen we uw risico’s proactief in kaart brengen via een Software License Risk Assessment zodat u al gereed bent voordat een leverancier een audit aankondigt. Deze kosten verdient u ruimschoots terug.