Audit? O dat!

3 juni 2018
High Potentials: Zoek Strategisch! Kies Auditing.

Als Audit Trainee kom ik er in toenemende mate achter dat het auditvak onuitputtelijk veel raakvlakken kent met het vakkenpakket van alfa’s en gamma’s. Helaas weten maar weinig afgestudeerden van het bestaan van auditing als beroepskeuze. Dat terwijl veelbelovende alfa’s en gamma’s hongerig zijn om in te stromen in een vakgebied waarbij ze intellectueel en moreel worden uitgedaagd en hun opgedane kennis van de universiteit kunnen gebruiken. Het auditvak is hier bij uitstek geschikt voor. Hoe komt het dan dat het woord ‘audit’ weinig tot nooit de revue passeert in de collegezalen? En waarom zou het goed zijn als dat wel zou gebeuren? Ik vertel je graag meer over hoe ik bij het auditvak ben gekomen en waarom ik hoop dat meer afgestudeerden ervan af komen te weten.

“Wat zoek je?” “Iets met”

Gefeliciteerd! Je bent net afgestudeerd. Het gevoel alsof je je tussen wal en schip bevindt bekruipt je. Al je vrienden en familie zeggen dat je heus wel een baan vindt, maar wanneer krijg je de kans om nu een goed gesprek te voeren om dat aan een werkgever te bewijzen?

Er spookte zoveel door mijn hoofd als iemand aan mij vroeg naar wat voor baan ik op zoek was. Mijn antwoord leek hierop:

“Iets met overheid en bestuur.”

“Iets met onderzoek.”

“Iets met handel.”

“Iets maatschappelijks.”

“Iets waarbij je je hersenen kunt gebruiken.”

En zo zag ik de glimlach op het gezicht van de vraagsteller langzaam wegsmelten…

Als je dan de stap hebt gezet naar een sollicitatie voor “iets waarmee je iets hebt”, blijk je verre van de enige. Zo had ik een paar maanden terug aangemeld voor een traineeship bij een gemeente. Mijn brief en filmpje werden leuk bevonden, dus ik mocht naar de speeddates! Tijdens de selectiedag hoor je dat ook 70 andere kandidaten worden gespeeddatet voor een handjevol plekken.

Een weinig verrassende afwijzing rijker droomde ik van een niche in de arbeidsmarkt te treffen waar het gaat om onderzoek, nuance, analyses van processen, samenwerking, strategisch denken, tact, diplomatie en communicatie. Maar waar vind ik die ideale droombaan waarbij alles samenkomt?

Het Audit Traineeship.

Die droombaan kwam toevallig tot mij per e-mail. Ik kreeg een uitnodiging van AuditPeople om te reageren op hun audit traineeship. Het eerste wat ik dacht was: “Audit, wat is dat?” Toen ik mij er in verdiepte, vond ik de mix tussen onderzoek en praktijk heel interessant. Het gehele ‘Iets met’-lijstje doet zich binnen het auditvak voor.

Tijdens de eerste twee weken van het traineeship, volg je een stoomcursus Auditing. Daarna word je bij een organisatie geplaatst om praktijkervaring op te doen als audit trainee. Terwijl ik dit schrijf, ben ik al twee maanden trainee bij DNB en ik heb het bijzonder naar mijn zin. Je kunt als junior trainee proeven of het vak bij je past. Na het traineeship kun je ook nadenken of je de master wilt volgen tot Operational Auditor (of IT auditor). Het traineeship biedt veel mogelijkheden om jezelf te verdiepen in de organisatie waar je terecht bent gekomen. Ook werk je veel aan je persoonlijke ontwikkeling: je bent ten slotte een starter op de arbeidsmarkt en er kan veel op je af komen. Gelukkig wordt vanuit het traineeship coaching geboden, zodat je het beste kunt halen uit jezelf en het traineeship.

Wat doe je dan eigenlijk, als auditor?

Graag leg ik in mijn eigen woorden uit wat een junior auditor zijn inhoudt: Je bent een nieuwsgierig en betrokken onderzoeker die graag overzicht biedt om de organisatie beter te laten functioneren. Interne audit gebeurt van binnenuit: het bestuur van een organisatie is benieuwd of het doel en de strategie van de organisatie wordt behaald en vraagt jou daarom om naar een paar organisatieonderdelen te kijken. Jij zet binnen het auditteam een onderzoek op en neemt bijvoorbeeld interviews en enquêtes af om inzichten te bieden over de processen.

Het is een uitdagende functie, waarbij je procesanalyses uitvoert in opdracht van een organisatiebestuur. Het onderscheidt zich van consultancy, waarbij advisering van buitenaf gebeurt op basis van bepaalde casuïstiek. Een auditor brengt op basis van onderzoek een onafhankelijk oordeel uit, zodat het bestuur met meer zekerheid kan besturen. Als interne auditor maak je evenveel deel uit van de organisatie als anderen. Door de kennis die de auditor opdoet, gaat de doorstroom naar managementfuncties vaak heel natuurlijk.

Audit: Een uitdagende route.

Mede-eigenaar van Audit People en begeleider van trainees Sander van Oosten vertelt mij dat de beroepsvereniging van Interne Auditors nadrukkelijk vraagt om meer aandacht voor het vak. Er is een schaarste op de markt voor ervaren auditors. Ook is de instroom in het auditvak te laag om aan de huidige vraag naar auditors te kunnen voldoen.

Met de grote concurrentie voor traineeshipplekken binnen de Europese Unie, het Rijk en gemeentes en in het bedrijfsleven, is het zeer aan te raden dat het hoger onderwijs zich hard maakt voor meer kennis over auditing binnen het onderwijscurriculum. Het is namelijk een baan met veel wetenschappelijke aanknopingspunten en maatschappelijke raakvlakken. Maar niet alleen dat: teveel studenten hebben nog nooit van het vak auditing gehoord, waardoor vraag en aanbod op de arbeidsmarkt elkaar mislopen. Ben jij een veelbelovende starter op de arbeidsmarkt? Wees strategisch en kies een originele en uitdagende route: word auditor.

Farah Nikijuluw is audit trainee bij ARC People