Een frisse start in de wereld van Internal Audit

28 november 2018
Het is maandagochtend en de wekker gaat. Niet om een uur of tien, maar om half zeven. Ik hoor je denken: “Dat is toch een hele normale tijd om op te staan?!” Welnu, als je net zes jaar hebt gestudeerd met gemiddeld twaalf contacturen in de week, dan is dat vroeg. Heel vroeg.

De volgende verwondering begint op het moment dat je in de auto stapt naar je werk. Het valt je al snel op dat meer mensen hetzelfde idee hebben, namelijk om half zeven op te staan en vervolgens in de auto naar het werk te gaan. Aha, dus dit is nu file! Voorheen een ver-van-je-bedshow, nu realiteit.

Maar waar brengt die auto mij dan nu naartoe? Die auto rijdt mij naar mijn kantoorbaan als internal auditor. De meeste mensen aan wie ik vertel dat ik tegenwoordig werk als internal auditor kijken mij met een vragend gezicht aan. “Wat doe je dan heel de dag?”, is dan al gauw de vraag. “Nou”, antwoord ik dan, “het komt erop neer dat ik bekijk of de risico’s van een organisatie voldoende beheerst zijn.” Dat klinkt nogal chique, maar komt erop neer dat je het werk van andere mensen controleert, vanuit een onafhankelijke rol. Want dat zegt namelijk het three-lines-of-defence model. Drie lijnen van bescherming dus, waarbij internal audit fungeert als de ‘derde lijn’. De ‘eerste lijn’, dat is de business zelf. De ‘tweede lijn’, dat zijn de mensen van Risk & Compliance. Zij helpen de business direct en continu met het managen van de risico’s en het naleven van de beheersmaatregelen, ook vaak vanuit het Engels ‘controls’ genoemd. Internal Audit is onafhankelijk daarvan gepositioneerd, en bekijkt het reilen en zeilen van de organisatie met een helicopterview.

“Dus eigenlijk ben je de bedrijfspolitie?” Nee integendeel, dat is een hardnekkig beeld dat internal auditland probeert te bestrijden, zo is mij verteld. Je kunt het beter vergelijken met een arts die luistert naar de patiënt, onderzoek doet en je helpt beter te maken. Het auditvak ontwikkelt zich van politieagent tot ‘trusted advisor’, stelt het IIA, de beroepsvereniging voor internal auditors niet voor niets. En dat is als beginnend auditor soms best een hele opgave, adviseren over opzet, bestaan en werking van beheersmaatregelen. Maar als dat aan het einde van de dag dan maar weer mooi gelukt is, zo rond zes uur, dan geeft dat een goed gevoel. Dan kun je die file op weg naar huis best hebben.

Auteur: Tom van de Putte. Tom is werkzaam als audit trainee bij AuditPeople en voert momenteel internal audits uit bij Achmea Internal Audit.