Interimmen in tijden van Corona: vrijheid versus vastigheid

15 maart 2021

In mijn werk als Recruitment Consultant bij ARC People heb ik dagelijks contact met auditors, risicomanagers en compliance officers, zowel op freelancebasis als in loondienst. Vanzelfsprekend is het afgelopen Coronajaar ook op ons bureau van invloed geweest. Werving & selectie procedures werden on hold gezet, interim opdrachten werden vroegtijdig beëindigd en trainee-aanvragen werden uitgesteld. Ik besloot uit te zoeken of freelancers interesse zouden hebben in een overstap naar loondienst en ik leerde een mooie les!

“Ik ging het gesprek aan met freelancers uit ons netwerk, enkele mooie vaste vacature in de armslag ter bespreking.”

Onvermijdelijke overstap

Het was voor ons spannend of dit een initiële ‘paniekreactie’ van klanten was of toch structureler van aard. Het bleek gelukkig het eerste want terugkijkend op 2020 hebben we alsnog veel mooie vacatures kunnen vervullen, evenals enkele uitgebreide co- en outsourcing trajecten mogen uitvoeren. Ook bleek de behoefte aan tijdelijke inhuur nog steeds daar, zij het wel in minder grote getale. Hierdoor bekroop mij de gedachte dat als er binnen de ARC-doelgroep, over de hele linie minder behoefte aan tijdelijke inhuur was – freelancers mogelijk interesse zouden hebben in een overstap naar loondienst. Immers, behoefte aan meer zekerheid in onzekere tijden leek me een goed voor te stellen overweging! Redelijk overtuigd van deze gedachte ben ik vervolgens het gesprek aangegaan met ons eigen freelance netwerk om mijn ‘gelijk’ te toetsen, enkele mooie vaste vacatures in de armslag ter bespreking.

Uitgaan van je eigen kracht, ook in onzekere tijden

Niets bleek minder waar en mijn aanname onterecht. En natuurlijk, het specialisme van de ARC-doelgroep speelt hierbij een grote rol. Daar blijft – ook in Corona tijd – vraag naar. Maar klanten worden wel kritischer en de markt verschuift van vraag- naar meer aanbodgestuurd. Echter, geen enkele freelancer waarmee ik hierover sprak bleek geïnteresseerd. Nee, men wilde ‘het even afwachten’, ‘was in gesprek met’ of ‘bezig met’. Want de vrijheid van eigen baas zijn ruil je niet zomaar in. Nee, je gaat je onderscheiden, zet door, netwerkt, bent gericht op samenwerken en vergroot je kennis met certificeringen of anderzijds. En pas als dat allemaal geen nieuwe opdracht oplevert, dan zou het misschien kunnen dat… Binnen ons eigen uitgebreide netwerk van interim professionals heeft slechts een enkele freelancer de overstap gemaakt naar een vaste baan.

Vrijheid versus vastigheid. Afgaan op je eigen kunnen, uitgaan van je eigen kracht, ook in onzekere tijden. Mooie les!

Wil jij altijd de nieuwste vacature en interim opdrachten in jouw mailbox ontvangen? We houden je graag op de hoogte! Schrijf je in voor de ARC Interimdesk.