Whitepaper: 10 redenen waarom beleid niet werkt... en hoe daarmee om te gaan

Bij ARC People delen we graag kennis. Onderling, om onze klanten nog beter te kunnen bedienen, maar ook met kandidaten en opdrachtgevers. Dit hebben we zelfs verankerd in onze kernwaarden. Robin van Essen, Compliance Manager bij ARC People, heeft daarom een whitepaper geschreven over de valkuilen van beleidsmakers. Hoe komt het dat beleid zo vaak niet wordt nageleefd en hoe kun je dat oplossen, of in ieder geval verbeteren?

De 10 belangrijkste valkuilen

Binnen de vakgebieden Audit, Risk en Compliance moet je vaak vaststellen dat de dingen niet gedaan worden zoals het zou moeten en zoals je zou willen. In onze Internal Audit Basistraining zijn we daar dieper op ingegaan. We hebben we een analyse gemaakt van de redenen om beleid (maar ook procedures, regels, etc.) niet na te leven. Dit leverde het volgende rijtje op (in willekeurige volgorde):

> gemakzucht, bewust omzeilen;
> niet, niet goed of niet duidelijk vastgelegd;
> onbekendheid, slechte communicatie;
> geen begrip van de achterliggende reden;
> omslachtig of tijdrovend;
> niet aansluitend op de praktijk, geen draagvlak;
> niet gefaciliteerd door systemen of mankracht;
> taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijk;
> strijdig met ander beleid;
> te ingewikkeld geschreven of jargon gebruik.

Een heldere beleidsstructuur

Naar aanleiding van deze lijst, hebben wij op papier gezet hoe je dit kan oplossen – of tenminste verbeteren – door beleid anders op te stellen en te implementeren. Beleidsexpert Robin van Essen heeft in de loop der jaren een “best practice” format ontwikkeld. De basis van dat format is tijdens een fusie tussen vier verzekeraars tot stand gekomen en daarna doorontwikkeld, door steeds weer “lessons learned” te verwerken. Het bevat ook de uitgangspunten van de richtsnoeren voor beleid van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) meegenomen. Dat betekent dat beleid dat in lijn is met dit whitepaper en het gratis te downloaden format, ook voldoet aan de meest actuele EIOPA/Solvency II eisen. Ook als je organisatie geen verzekeraar is, kan je dus zeker je voordeel doen met die inzichten.

Dit alles heeft geleid tot een whitepaper dat een toelichting geeft op een vast format voor beleid, met de volgende indeling.

> Voorwoord
> Hoofdstuk 1: Inleiding en managementsamenvatting
> Hoofdstuk 2: Inhoud
> Hoofdstuk 3: Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden
> Hoofdstuk 4: Monitoring en rapportage
> Hoofdstuk 5: Kaders
> Versiebeheer

De indeling is misschien niet verrassend, maar de verdere invulling van de hoofdstukken geeft een structuur die daadwerkelijk kan helpen bij een betere naleving van het beleid of de er aan gerelateerde processen.

Nieuwsgierig? Download gratis het whitepaper met duidelijke handvatten voor een heldere beleidsstructuur die wél nageleefd wordt. Wil je meer weten over onze aanpak en visie? Maak dan een afspraak en we praten je hier vrijblijvend over bij.

Vul het formulier in om uw whitepaper te downloaden

Over Robin van Essen

Robin heeft veel ervaring, vooral bij banken en verzekeraars, maar hij heeft ook wel eens afvalverwerker of bouwmarkt van binnen gezien. Binnen ARC People is hij onze beleidsexpert. Deze expertise zet hij in op diverse gebieden bij verschillende klanten met vraagstukken op het gebied van beleid of de herziening daarvan. Neem contact op met Robin via robin@arcpeople.nl of 06-14657317 als je meer wilt weten over beleid.

Contact
Kenneth Maduro
Executive Search Support
06-38170335
Sander van Oosten
Partner
06-18804323